In de keuken is de shiitake veelzijdig te gebruiken. Heerlijk te gebruiken in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omeletten . Maar hoe moet u de shiitake bereiden? U leest het hieronder.
Alvorens u de shiitake gaat bereiden kunt u de shiitake eventueel schoonmaken. Dit kunt u doen met een borsteltje of vochtig keukenpapier. Shiitake verliest bij bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Gebruik daarom zo min mogelijk water.
Verwijder de steeltjes van de shiitake. De steeltjes zijn ook eetbaar, deze kun je in soepen of sauzen verwerken. De hoed van de shiitake halveren of in plakjes snijden. Kleine exemplaren hoeft u niet te snijden.
U kunt de shiitake op meerdere manieren bereiden. De meest eenvoudigste manier is om de shiitake te bakken of wokken. Houdt er wel rekening mee dat de shiitake niet te lang verhit moet worden, anders bestaat er de kans dat de shiitake taai wordt.
Bak de shiitake met heel iets boter, maar verhit de paddenstoel beslist niet langer dan 5 minuten.
U kunt de shiitake ook grillen in aluminiumfolie (met een klein beetje olie). Ook hier geldt, verwarm ze niet te lang op de barbecue of grill om smaakverlies te voorkomen.
Zet de frituurpan op de hoogste stand. Frituur de (gepaneerde) shiitake totdat de buitenkant goudbruin is. De shiitake vervolgens warm serveren.
De shiitake kunt u ook stoven in wijn of opwarmen met aluminiumfolie in de oven.
Laat de gedroogde shiitake 30 minuten in warm water wellen. De shiitake kunt u vervolgens net als verse shiitake bereiden.
-Vooraf de shiitake eventueel schoonmaken met keukenpapier
-De steeltjes verwijderen
-De shiitake in plakjes snijden
-Bak de shiitake in olie. Beslist niet langer dan 5 minuten