Bereiden

Hoe moet ik shiitake bereiden?

In de keuken is de shiitake veelzijdig te gebruiken. Heerlijk te gebruiken in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omeletten . Maar hoe moet u de shiitake bereiden? U leest het hieronder.

Schoonmaken

Alvorens u de shiitake gaat bereiden kunt u de shiitake eventueel schoonmaken. Dit kunt u doen met een borsteltje of vochtig keukenpapier. Shiitake verliest bij bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Gebruik daarom zo min mogelijk water.

Snijden

Verwijder de steeltjes van de shiitake. De steeltjes zijn ook eetbaar, deze kun je in soepen of sauzen verwerken. De hoed van de shiitake halveren of in plakjes snijden. Kleine exemplaren hoeft u niet te snijden.

U kunt de shiitake op meerdere manieren bereiden. De meest eenvoudigste manier is om de shiitake te bakken of wokken. Houdt er wel rekening mee dat de shiitake niet te lang verhit moet worden, anders bestaat er de kans dat de shiitake taai wordt.

shiitake-paddestoelShiitake bakken of wokken

Bak de shiitake met heel iets boter, maar verhit de paddenstoel beslist niet langer dan 5 minuten.

Shiitake grillen

U kunt de shiitake ook grillen in aluminiumfolie (met een klein beetje olie). Ook hier geldt, verwarm ze niet te lang op de barbecue of grill om smaakverlies te voorkomen.

Shiitake frituren

Zet de frituurpan op de hoogste stand. Frituur de (gepaneerde) shiitake totdat de buitenkant goudbruin is. De shiitake vervolgens warm serveren.

Andere bereidingswijze

De shiitake kunt u ook stoven in wijn of opwarmen met aluminiumfolie in de oven.

 

Bereidingswijze gedroogde shiitake

Laat de gedroogde shiitake 30 minuten in warm water wellen. De shiitake kunt u vervolgens net als verse shiitake bereiden.

 

Shiitake bewaren

  • Verse shiitakes kunt u ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast.
  • Bewaar ze niet bij sterk ruikende groente zoals prei en ui. Paddenstoelen nemen gemakkelijk geurtjes over.
  • Gelieve ook niet bij fruit bewaren. Fruit geeft een stof af die ervoor zorgt dat paddenstoelen snel verouderen.

 


Bekijk ook onze heerlijke shiitake recepten: