Shiitake verliest bij bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Om smaak en kwaliteitsverlies te voorkomen, is het belangrijk om de Shiitake niet te wassen maar voorzichtig schoon te maken met keukenpapier. De hele Shiitake is eetbaar. Verwijder de stelen, die u fijn kunt hakken voor in de soep of sauzen. De hoeden halveren of in plakjes snijden. En beslist niet langer dan 2 a 3 minuten bakken.
Gedroogde shiitake kunt u voor gebruik een half uur laten wellen in lauw water. Na een half uur laat u de shiitake uitlekken en kunt u ze gebruiken net zoals verse shiitake.
In de keuken is de shiitake veelzijdig te gebruiken. Heerlijk te gebruiken in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omeletten. Zelfs in de stamppot smaakt de shiitake heerlijk!
Hieronder een aantal lekkere recepten met shiitake paddenstoelen. We wensen u smakelijk eten!
2 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Veeg de shiitake schoon en snijd ze in plakjes.
Bereiding
Smelt de helft van de boter in een braadpan en schep de shiitake, paprikareepjes en dragon erdoor. Smoor de paddenstoelen in 5 minuten zachtjes gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het vocht verdampen.
Klop intussen de eieren los met koffieroom, kerriepoeder en zout. Roer de peterselie erdoor. Verhit de rest van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak een omelet van het eimengsel. Schep de shiitakes erop en klap de omelet dubbel.
Serveren
Lekker met patates frites en komkommersla.
4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Was de takjes rozemarijn en hak de naaldjes grof.
Schenk het bier in een schaal.
Roer er de kruiden en de rozemarijn door.
Laat de karbonades hierin 15 minuten marineren.
Veeg de shiitake schoon en halveer ze.
Verhit een beetje boter in een pan en bak de shiitake ca. 3 minuten.
Bestrooi met zout en peper.
Haal ze uit de pan.
Verhit de rest van de boter en bak de drooggedepte karbonades in ca. 20 minuten gaar.
Laat de marinade tot de helft inkoken.
Voeg deze met de shiitake aan de karbonades toe.
Serveer de karbonades met de saus en de shiitake.
Serveren
Tip: lekker met aardappelpuree en sperziebonen
Ingrediënten
Bereiding
Maak de shiitake voorzichtig schoon met keukenpapier.
Snijd de steeltjes eraf en gebruik deze voor een soep.
Maak een marinade door de olie met het citroensap, de fijngehakte teentjes
knoflook, de fijngeknipte dragon en kervel te vermengen met de overige
ingrediënten.
Leg de shiitake 2 uur in deze marinade.
Dep ze droog en grilleer ze op een ingevet stuk aluminiumfolie 3-4 minuten
op de barbecue of onder de grill.
Lekker als voorgerecht met warm stokbrood en boter of als warme groente.
4 personen
Ingrediëntten
Bereiding
Snijd de snijbonen in schuine stukjes van 4 cm.
Kook ze 5 minuten in water met zout en spoel ze onder koud water af. Snijd de steeltjes van de shiitake en snijd de rest in plakjes.
Hak de noten grof en rooster ze in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en bak de vleesreepjes al omscheppend op een hoog vuur bruin in ongeveer 4-5 minuten.
Schep ze uit de pan. Bak de shiitake 3 minuten in het bakvet en voeg de snijbonen, de sherry, de sojasaus, 1 dl heet water, het vijfkruidenpoeder, peper en zout toe. Breng alles aan de kook.
Schep het vlees en de cashewnoten erdoor. Bind het vocht met allesbinder. Lekker met witte rijst met gesneden bosuitjes en rode peper.
4 personen
Ingrediëntten
Bereiding
Bak de shiitake en de bosuitjes ongeveer 5 minuten in de helft van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en neem ze uit de pan.
Verhit de rest van de boter in de pan.
Bestrooi de rundersteaks met peper en zout naar smaak en bak ze rosé.
Neem ze uit de pan en houd ze warm.
Voeg de gember, de bouillon en de sojasaus toe en breng alles aan de kook.
schep de shiitake en de bosuitjes erdoor en lepel de saus over het vlees.
Lekker met meergranen rijst een salade van komkommer en taugé.
4 personen
Ingrediëntten
Bereiding
Veeg de shiitake schoon en snijd ze in stukken. Pel en snipper het sjalotje. Verhit wat boter in een koekenpan en fruit hierin de shii-take met de sjalot. Laat dit afkoelen. Klop de eieren los met de slagroom en breng ze op smaak met zout en peper. Roer het shiitake mengsel door het eimengsel en laat dit even rusten (de smaken trekken zo beter in). Was en knip de bieslook. Verhit wat boter in een gourmetpannetje en schenk er een klein beetje van het eimengsel in. Laat het ei even stollen en roer meteen houten spatel het ei in het pannetje. De omelet is goed als deze nog een beetje nat is. Bestrooi de omeletjes met bieslook.
Ingrediëntten
Bereiding
Breng de bouillon aan de kook.
Maak de shiitake schoon en snijd ze in reepjes.
Snijd de ossentong of de ham in kleine blokjes en snijd de bieslook fijn.
Laat de shiitake 5 minuten zachtjes koken en voeg op het laatst de blokjes vlees en de sherry toe.
Garneer de bouillon in de soepkommen met de fijngesneden bieslook.
Tip: Zorg dat de shiitake niet langer dan 5 minuten koken. Te lang gekookte shiitake wordt taai in plaats van lekker sappig en smakelijk.
Ingrediëntten
Bereiding
Uit 12 grote shiitake steeltjes verwijderen.
In 2 eetlepels olijfolie 2 fijngesneden sjalotjes, 1 teentje geperste knoflook en 1 theelepel fijngesneden salie ongeveer 5 minuten bakken.
100 gr fijngesneden rauwe ham, zout en peper erdoor roeren.
Shiitake vullen met hammengsel, 4 eetlepels geraspte schapenkaas (Manchego) of belegen kaas erover strooien en shiitake in midden van oven (200 graden C) ongeveer 20 minuten bakken
Ingrediënten
Bereiding
Veeg de shiitake schoon met keukenpapier en snij het steeltje van het hoedje. Verhit de boter en bak de shiitake niet langer dan ca. 5 minten, kruid met peper en zout. Snij ondertussen de harde middennerf uit de paksoibladeren en snij de bladeren in repen. Neem de paddestoelen uit de pan en roerbak de paksoi 1 minuut in dezefde boter. Schenk de bakboter uit de pan en schep de paksoi eruit. Blus de bodem van de pan met een scheut soja en sherry. Laat dit opkoken, neem de pan van het vuur en bedruppel de paksoi en de shiitake, die op een bordje zijn geschikt, met het sausje.
Ingrediënten
Bereiding