Bereiding & Recepten

Shiitake bereiden & recepten

 

Shiitake verliest bij bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Om smaak en kwaliteitsverlies te voorkomen, is het belangrijk om de Shiitake niet te wassen maar voorzichtig schoon te maken met keukenpapier. De hele Shiitake is eetbaar. Verwijder de stelen, die u fijn kunt hakken voor in de soep of sauzen. De hoeden halveren of in plakjes snijden. En beslist niet langer dan 2 a 3 minuten bakken.

  • Verse shiitakes kunt u ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast.
  • Bewaar ze niet bij sterk ruikende groente zoals prei en ui. Paddenstoelen nemen gemakkelijk geurtjes over.
  • Gelieve ook niet bij fruit bewaren. De producten geven een stof af die ervoor zorgt dat paddestoelen snel verouderen (afrijpen).

Gedroogde shiitake kunt u voor gebruik een half uur laten wellen in lauw water. Na een half uur laat u de shiitake uitlekken en kunt u ze gebruiken net zoals verse shiitake.

In de keuken is de shiitake veelzijdig te gebruiken. Heerlijk te gebruiken in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omeletten. Zelfs in de stamppot smaakt de shiitake heerlijk!


Kerrie-omelet met Shiitake

2 personen

Ingrediënten

  • Verse shiitakes kunt u 1 a 2 weken bewaren in de koelkast.
  • Bewaar ze niet bij sterk ruikende groente zoals prei en ui. Paddenstoelen nemen gemakkelijk geurtjes over.
  • Gelieve ook niet bij fruit bewaren. De producten geven een stof af die ervoor zorgt dat paddestoelen snel verouderen (afrijpen).
  • 1 kleine rode paprika
  • 250 g shiitake
  • 25 g boter of margarine
  • 1 1/2 tl dragon
  • zout
  • versgemalen peper
  • 4 eieren
  • 3 el koffieroom
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 el fijngeknipte peterselie

Voorbereiding

Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Veeg de shiitake schoon en snijd ze in plakjes.

Bereiding

Smelt de helft van de boter in een braadpan en schep de shiitake, paprikareepjes en dragon erdoor. Smoor de paddenstoelen in 5 minuten zachtjes gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het vocht verdampen.
Klop intussen de eieren los met koffieroom, kerriepoeder en zout. Roer de peterselie erdoor. Verhit de rest van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak een omelet van het eimengsel. Schep de shiitakes erop en klap de omelet dubbel.

Serveren

Lekker met patates frites en komkommersla.


Karbonade met shiitake en bokbiersaus

4 personen

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 flesje bokbier
  • 2 eetlepels karbonadekruiden
  • 4 karbonades
  • 200g shiitake
  • 50g boter

Bereiding

Was de takjes rozemarijn en hak de naaldjes grof.
Schenk het bier in een schaal.
Roer er de kruiden en de rozemarijn door.
Laat de karbonades hierin 15 minuten marineren.
Veeg de shiitake schoon en halveer ze.
Verhit een beetje boter in een pan en bak de shiitake ca. 3 minuten.
Bestrooi met zout en peper.
Haal ze uit de pan.
Verhit de rest van de boter en bak de drooggedepte karbonades in ca. 20 minuten gaar.
Laat de marinade tot de helft inkoken.
Voeg deze met de shiitake aan de karbonades toe.
Serveer de karbonades met de saus en de shiitake.

Serveren

Tip: lekker met aardappelpuree en sperziebonen


Shiitake op de barbecue

Ingrediënten

  • 20 shiitake van gelijke grootte
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje dragon (of 1/2 theelepel gedroogd)
  • 1 takje kervel (of 1/2 theelepel gedroogd)
  • 1 eetlepel witte wijn (of, heel bijzonder, Ricard of Pernod)
  • zout, peper
  • (mespuntje saffraan)

Bereiding

Maak de shiitake voorzichtig schoon met keukenpapier.
Snijd de steeltjes eraf en gebruik deze voor een soep.
Maak een marinade door de olie met het citroensap, de fijngehakte teentjes
knoflook, de fijngeknipte dragon en kervel te vermengen met de overige
ingrediënten.
Leg de shiitake 2 uur in deze marinade.
Dep ze droog en grilleer ze op een ingevet stuk aluminiumfolie 3-4 minuten
op de barbecue of onder de grill.
Lekker als voorgerecht met warm stokbrood en boter of als warme groente.


Runderreepjes met shiitake en cashewnoten

4 personen

Ingrediëntten

  • 500 g runderreepjes
  • 500 g snijbonen
  • 150 g shiitake
  • 75 g cashewnoten (ongezouten)
  • 3 eetlepels roerbakolie
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1/2 theelepel 5 kruidenpoeder
  • 1 eetlepel allesbinder
  • snufje zout
  • snufje peper

Bereiding

Snijd de snijbonen in schuine stukjes van 4 cm.
Kook ze 5 minuten in water met zout en spoel ze onder koud water af. Snijd de steeltjes van de shiitake en snijd de rest in plakjes.
Hak de noten grof en rooster ze in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en bak de vleesreepjes al omscheppend op een hoog vuur bruin in ongeveer 4-5 minuten.
Schep ze uit de pan. Bak de shiitake 3 minuten in het bakvet en voeg de snijbonen, de sherry, de sojasaus, 1 dl heet water, het vijfkruidenpoeder, peper en zout toe. Breng alles aan de kook.
Schep het vlees en de cashewnoten erdoor. Bind het vocht met allesbinder. Lekker met witte rijst met gesneden bosuitjes en rode peper.


Rundersteak met shiitake

4 personen

Ingrediëntten

  • 150 g shiitake, in plakjes
  • 4 bosuitjes, in stukjes van 3 cm
  • 40 g boter
  • 4 rundersteaks
  • peper
  • zout
  • 2 theelepels gemberbolletjes (uit een potje)
  • 2? dl runderbouillon (van een tablet)
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap asin

Bereiding

Bak de shiitake en de bosuitjes ongeveer 5 minuten in de helft van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en neem ze uit de pan.
Verhit de rest van de boter in de pan.
Bestrooi de rundersteaks met peper en zout naar smaak en bak ze rosé.
Neem ze uit de pan en houd ze warm.
Voeg de gember, de bouillon en de sojasaus toe en breng alles aan de kook.
schep de shiitake en de bosuitjes erdoor en lepel de saus over het vlees.
Lekker met meergranen rijst een salade van komkommer en taugé.


Omelet met shiitake

4 personen

Ingrediëntten

  • 125 gr shiitake
  • 1 sjalotje
  • boter
  • 3 eieren
  • 50 ml slagroom
  • 10 sprietjes bieslook
  • zout
  • vers gemalen peper

Bereiding

Veeg de shiitake schoon en snijd ze in stukken. Pel en snipper het sjalotje. Verhit wat boter in een koekenpan en fruit hierin de shii-take met de sjalot. Laat dit afkoelen. Klop de eieren los met de slagroom en breng ze op smaak met zout en peper. Roer het shiitake mengsel door het eimengsel en laat dit even rusten (de smaken trekken zo beter in). Was en knip de bieslook. Verhit wat boter in een gourmetpannetje en schenk er een klein beetje van het eimengsel in. Laat het ei even stollen en roer meteen houten spatel het ei in het pannetje. De omelet is goed als deze nog een beetje nat is. Bestrooi de omeletjes met bieslook.


Bouillon met shiitake

Ingrediëntten

  • 1 l kippenbouillon
  • 100 g shiitake
  • 50 g ossentong of gekookte ham
  • scheutje sherry
  • bieslook

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.
Maak de shiitake schoon en snijd ze in reepjes.
Snijd de ossentong of de ham in kleine blokjes en snijd de bieslook fijn.
Laat de shiitake 5 minuten zachtjes koken en voeg op het laatst de blokjes vlees en de sherry toe.
Garneer de bouillon in de soepkommen met de fijngesneden bieslook.

Tip: Zorg dat de shiitake niet langer dan 5 minuten koken. Te lang gekookte shiitake wordt taai in plaats van lekker sappig en smakelijk.


Gevulde shiitake

Ingrediëntten

  • 12 grote shiitake
  • 2 lepels olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel salie
  • 100 g rauwe ham
  • zout
  • peper
  • 4 lepels geraspte Manchego (schapenkaas)

Bereiding

Uit 12 grote shiitake steeltjes verwijderen.
In 2 eetlepels olijfolie 2 fijngesneden sjalotjes, 1 teentje geperste knoflook en 1 theelepel fijngesneden salie ongeveer 5 minuten bakken.
100 gr fijngesneden rauwe ham, zout en peper erdoor roeren.
Shiitake vullen met hammengsel, 4 eetlepels geraspte schapenkaas (Manchego) of belegen kaas erover strooien en shiitake in midden van oven (200 graden C) ongeveer 20 minuten bakken


Shiitake Salade

Ingrediënten

  • 150 gr shiitake
  • boter
  • peper, zout
  • 2-3 paksoibladeren
  • sojasaus
  • sherry

Bereiding

Veeg de shiitake schoon met keukenpapier en snij het steeltje van het hoedje. Verhit de boter en bak de shiitake niet langer dan ca. 5 minten, kruid met peper en zout. Snij ondertussen de harde middennerf uit de paksoibladeren en snij de bladeren in repen. Neem de paddestoelen uit de pan en roerbak de paksoi 1 minuut in dezefde boter. Schenk de bakboter uit de pan en schep de paksoi eruit. Blus de bodem van de pan met een scheut soja en sherry. Laat dit opkoken, neem de pan van het vuur en bedruppel de paksoi en de shiitake, die op een bordje zijn geschikt, met het sausje.


Ovenschotel

Ingrediënten

  • 1/2 liter melk
  • 20 of 30 g gedroogde paddestoelen
  • 50 g boter of goede margarine
  • 50 g pancetta of fijn gesneden, goed ontbijtspek (dit laat je weg als je voor vegetariërs kookt)
  • 100 g lintmacaroni (of mie)
  • 5 of 6 eetlepels gemalen parmesan of pecorino
  • peper en zout
  • maizena op gelost in droge witte wijn (of water)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 190 graden C. Een ovenschaal goed boteren, wees daarbij niet zuinig met de boter De melk goed warm laten worden en de shiitake daarin 10 minuten laten zwellen. De melk door een zeef in een ruime pan gieten, met de rug van een lepel de paddestoelen een duwtje geven. Die melk aan de kook brengen en dikken met 2 of 3 eetlepels maizena in wijn of water opgelost, peper toevoegen. Het spek in ragfijne reepjes snijden. Intussen de pasta koken in ruim water (al dente). De paddestoelen het spek en de pasta bij de saus mengen, eventueel een beetje kookwater van de pasta toevoegen als het te droog zou blijken. Dit mengsel in de ovenschaal gieten en rijkelijk bestrooien met kaas. 30 tot 45 minuten in de oven tot de randjes goud-bruin zijn. Heet serveren, met extra kaas.