De gezondheid van de shiitake

Shiitake heeft een geneeskrachtige werking

 

De paddenstoel wordt al eeuwen lang in China en Japan gebruikt wegens haar geneeskrachtige werking. De shiitake bevat vitamine B1, B2, B12 en C. Een goede vleesvervanger, de paddenstoel is immers heel eiwitrijk. Shiitakes zijn zeer geschikt voor een gezond en vetarm eetpatroon. Ze bevatten vrijwel geen calorieën en geen vetten. De shiitake werkt bloedzuiverend, bloeddruk en cholesterol verlagend. De Shiitake paddenstoel heeft een positieve werking op het voorkomen van ziekten die veroorzaakt worden door cholesterol. Een paar voorbeelden hiervan zijn onder andere: hoge bloeddruk, suikerziekten en galstenen.

 

Medische effecten van shiitake

Alhoewel het al eeuwen bekend was dat shii-take een grote voeding- en medische waarde had is dit pas onlangs in onderzoek bewezen door de Amerikaanse Kenneth V. Cochran die werkzaam is aan de University of Michigan. Uit dit onderzoek is gebleken dat de sporen verantwoordelijk zijn voor het medische effect. Kenneth V. Cochan heeft aangetoond dat de sporen een therapeutisch effect hebben op griep en kanker die allebei veroorzaakt zijn door virussen. Dit bleek ook uit onderzoek van professor Takashi Kaneda van de Tohoku University.

Een ander kenmerk van de Shiitake paddenstoel is dat hij cholesterol verlagend werkt. De Shiitake paddenstoel heeft een positieve werking op het voorkomen van ziekten die veroorzaakt worden door cholesterol. Een paar voorbeelden hiervan zijn onder andere , hoge bloeddruk, suikerziekten en galstenen. Daarnaast spelen de sporen waarschijnlijk een grote rol bij het toenemen van de zin in seks, het versneld herstellen van vermoeidheid en het verbeteren van de lichamelijke gesteldheid. De shiitake is ook goed voor de mens, omdat ze veel vitamine D2 bevat, die in geen enkele plant gevonden wordt. Naast vitamine D2, bevat deze paddenstoel ook nog vitamine B2 en vitamine B12.

Therapeutische Effecten Tijdens de regeringsperiode van het vorstenhuis Ming (1368-1644), legde een beroemde Chinese dokter, Wu Shui, een verklaring af die uitgedrukt in huidige termen het volgende inhoud; De Shiitake paddenstoel ontwikkelt innerlijke kracht; het is voedsel dat geschikt is voor het vrijwaren van gezondheidsproblemen, het voorkomt verkoudheid die op zijn beurt vaak een bron is voor tal van andere ziekten, het verbeterd de bloedsomloop en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.

Hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat deze dokter het bij het rechte eind had. De Shii-takes hebben een positieve invloed op de gezondheid van mensen in alle leeftijdsgroepen. De vitamine D2 in de shii-take zorgt voor snel groeiende en stevige botten bij jonge kinderen. Dit proces kan al gestart worden tijdens de zwangerschap, als de moeder Shiitake eet heeft dit zowel een positief effect op de conditie van moeder als op de conditie van het kind.

Het effect van de paddenstoelen is opgedeeld in categorieën:

Ontwikkelen van weerstand tegen ziekten die veroorzaakt worden door virussen.
De stoffen in de Shiitakes zijn in staat om bij te dragen aan de genezing van ziekten die veroorzaakt zijn door virussen. Dit komt door de stimulerende krachten op het menselijk lichaam, daarnaast hebben de bacteriën die de paddenstoel bevat een positieve werking op het ontwikkelen van weerstand tegen virussen.

Voorkomen van hoge bloeddruk en hartkwalen.
Door verlagen van het cholesterol gehalte in het bloed, waardoor de bloedcirculatie toeneemt, heeft de Shii-take een positieve invloed op het voorkomen van hartkwalen. Door het verlagende effect van de shiitake op het cholesterol gehalte in het bloed kunnen ook een aantal ziekten voorkomen worden die gerelateerd zijn aan een hoog cholesterol gehalte, zoals hoge bloeddruk, aderverkalking, hersenverweking, nierkwalen, galstenen, koude lichaamsdelen en aambeien.

Door het verbeteren van de bloedcirculatie draagt de Shiitake paddenstoel bij aan een goede lichamelijke gesteldheid van de mens. Bloed is de belangrijkste vloeistof in het lichaam en is verantwoordelijk voor het transport van stoffen, naar plaatsen in het lichaam waar ze verwerkt kunnen worden.

Herstellen van vermoeidheid.
Veel jonge mensen zijn al moe als ze de trap opgelopen hebben. In veel gevallen is aangetoond dat het eten van Shiitake extracten een positieve invloed heeft op mensen die chronisch vermoeid zijn. Ook werkt deze cholesterol verlagend en verbetert de bloedcirculatie. Shii-take bevat een groot aantal vitamines die het lichaam in, evenwicht brengen en weerstand ontwikkelen.Shiitake is alkalisch. Als het lichaam moe wordt dan treedt verzuring van het bloed op. De alkalische werking van Shiitake neutraliseert dit weer.

De gewone verkoudheid

Verkoudheid kan onder andere het begin zijn van bronchitis en longontsteking, het is daarom van groot belang om een verkoudheid zo snel mogelijk te stoppen. Helaas zijn hier geen medicijnen voor, de medicijnen die tegenwoordig vertrekt worden bestrijden alleen de symptomen zoals hoofdpijn, hete verlagen van koorts en keelpijn. Door de verlichtende werking van de medicijnen wordt het lichaam indirect in staat gesteld om alles te genezen. In vergelijking met deze medicijnen bevat de shiitake paddenstoel stoffen die eenvoudig de virussen van de verkoudheid vernietigen en ontwikkeld hierdoor weerstand tegen de virussen die de verkoudheid veroorzaken. Deze zogenaamde barrière wordt interferon genoemd. Dit is ontdekt door Kenneth Cochran van de University of Michigan. Na enkele onderzoeken van Cochran werd duidelijk dat de donko variant van de Shiitake meer effect had op het genezen van verkoudheid dan de koshin variant, omdat de sporen in de donko variant nog niet afgestoten zijn.

Shiitake werkt positief op bestrijding van kanker

Het menselijk lichaam produceert veel verschillende soorten zwellingen en tumoren, alleen de kwaadaardige soorten worden kanker genoemd. Kanker is er in veel verschillende soorten. Alhoewel kanker al heel lang bekend is, is er nog steeds geen geneesmiddel ontwikkeld dat alle vormen van kanker aan kan pakken. Vier veelgebruikte methoden om kanker genezen zijn opereren, chemicaliën, bestraling en shiitake paddenstoelen.
Iedere methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen. De behandeling met shiitake vermijdt de gevaren van de andere methoden. De stoffen van een shiitake vernietigen geen gezonde cellen in tegenstelling tot chemicaliën. Wel moet opgemerkt worden dat een behandeling van kanker met shiitake niet altijd effectief is maar wel beter dan andere alternatieve genezingsmethoden. Hij bouwt namelijk antistoffen tegen de kanker die verdere verspreiding moeten voorkomen, daarnaast breken zij de reeds aanwezig kankercellen af.

Ziekten veroorzaakt door Cholesterol

Onder normale omstandigheden bevat het bloed van de mensen ongeveer drie milligram cholesterol per deciliter bloed, maar in gevallen van suikerziekte, nierziekten, geelzucht het slecht functioneren van de schildklier kan dit meer zijn. Normaal gesproken wordt cholesterol door de lever afgestoten. Als het in grote hoeveelheden wordt aangeboden, hoopt het zich op verschillende plaatsen, wat een hoge bloeddruk, aderverkalking, nierziekten en galstenen veroorzaakt.
Shiitake voorkomt de opeenhoping van Cholesterol of verwijdert het als het wel opeenhoopt. Shiitake draagt bij aan een goede circulatie van het bloed en het welzijn van alle lichamelijke organen, vooral het hart, welke minder hard hoeft te werken als cholesterol tot een minimum wordt beperkt.
Aderverkalking is een van de voorkomende ziekten bij volwassenen. Men vreest het vooral omdat het hartbeklemming, hartinfarct, hoge bloeddruk en een beroerte kan veroorzaken. Gecombineerd met hoge bloeddruk en een beroerte kan aderverkalking tot de dood leiden. Aan aderverkalking gerelateerde ziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken.

Deze ziekten komen het meest voor bij mannen van middelbare leeftijden. De opeenhoping van cholesterol in de ader en leidt tot lichamelijke zwakte en verzwakt het mentale vermogen. De aderen verliezen hun elasticiteit, waardoor de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken zijn, onregelmatig en ongezond eten, overmatig gebruik van alcohol en tabak. Dr. D. W. Peterson, een professor aan de universiteit van Californië heeft samen met een Japanse professor experimenten uitgevoerd op ratten. Ze gaven ze 1% cholesterol in hun voedsel. Bij de andere groep gaven ze dezelfde 1% cholesterol plus 5% shiitake.
Ze lieten de ratten een poosje groeien, hierna hebben ze het bloed geanalyseerd. De groep die geen shiitake kreeg toegediend had veel meer cholesterol in hun bloed dan de andere groep. De belangrijkste ontdekking was dat niet de ergosterol zorgt voor vermindering van cholesterol, maar een aminozuur die op dat moment nog niet was geïntensiveerd.
Ze hebben ook een groep oudere mensen en jonge vrouwen shiitake paddenstoelen gegeven. Na onderzoek bleek dat het cholesterol van beide groepen was gedaald.
Eieren, boter en vet vlees vermeerderen de hoeveelheid cholesterol in het bloed, maar experimenten hebben uitgewezen dat als mensen ze eten in combinatie met de shiitake paddenstoel de hoeveelheid cholesterol niet toeneemt. Het cholesterol daalt zelfs iets.
Op wat voor manier komt cholesterol in je lichaam. Cholesterol in het voedsel wordt opgenomen door de darmen en wordt opnieuw samengesteld in de darmwanden, waar het de lymfklieren binnenkomt. Daar wordt het omgezet en in het bloed opgenomen. Een gedeelte wordt opgenomen door de lever de rest gaat door het bloed naar verschillende weefsels van het lichaam waar het wordt opgenomen in het stofwisselingsproces. De stof in de paddenstoelen versneld het stofwisselingsproces zodat meer cholesterol als afval door het lichaam wordt afgestoten. Iemand die weet dat een redelijk hoog cholesterol heeft zal 3 tot 4 paddenstoelen per dag moeten eten. Als het cholesterol erg hoog is dan moet men per dag 7 tot 8 paddenstoelen eten.

Hoge bloeddruk verlagen met shiitake

Veel mensen in verschillende landen hebben last van een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Symptomen zijn hevige hoofdpijn, duizeligheid, stijve spieren en slapeloosheid. Hoge bloeddruk kan leiden tot hartkwalen. Zoals reeds eerder is vermeld wordt hoge bloeddruk onder ander veroorzaakt door cholesterol. Uit proeven is gebleken dat als mensen twee weken shiitake eten de bloeddruk verlaagd wordt van 140 tot 220 naar 95 tot 170. De sporen van de shiitake verwijderen de cholesterol uit bloed en voorkomen hierdoor dat de aderen verkalken. Als men een gemiddelde bloeddruk heeft dan moet men dagelijks gemiddeld 3 tot 4 paddenstoelen eten, bij een hoge bloeddruk moet men dagelijks 7 tot 8 paddenstoelen om het gewenste effect te krijgen.

Galstenen Dokter Saito heeft bewezen dat de sporen in de shiitake de cholesterol in de gal reduceren en hierdoor dus de kans op galstenen verlagen.

Suikerziekte

De alvleesklier scheidt het hormoon insuline af. Als de alvleesklier er niet in slaagt om voldoende insuline te produceren is het lichaam niet meer in staat om alle binnenkomende koolhydraten op te nemen. Als dit het geval is dan heb je suikerziekte. Nadat de insuline geproduceerd is in de alvleesklier wordt het via de haarvaten getransporteerd naar de plaats van bestemming. Als deze haarvaten veel Cholesterol bevatten kunnen zij minder insuline transporteren. Door de cholesterol verlagende werking van de shiitake kan de productie en uitwisseling van insuline verbeterd worden.

Koude lichaamsdelen en slapeloosheid

Koude lichaamsdelen en slapeloosheid worden veroorzaakt door het niet snel genoeg circuleren van het bloed. Als het bloed niet voldoende snel en met voldoende kracht door het lichaam stroomt kun je onafhankelijk van de buitentemperatuur koude lichaamsdelen krijgen. Uit een proef met een vrouw die elke avond koude voeten had als ze naar bed ging blijkt dat shiitake helpt om dit probleem op te lossen. Slapeloosheid kan het gevolg zijn van psychologische stress of ophoping van het bloed in de hersenen. Voor dit laatste biedt het eten van shiitake de oplossing. Door de reeds vaak beschreven invloed die shiitake heeft op de bloedcirculatie kan men weer genieten van een goede nachtrust.

Verstoppingen

Als shiitake extracten in grote hoeveelheden gegeten worden dan hebben ze een laxerende werking.

Vitamine tekort

Vanwege grote aantal vitamines die de shiitake bevat, zoals vitamine B, B2, B6 B12 zijn ze bij verwerking in het voedsel van de mensen uitermate geschikt om het tekort aan vitamines terug te dringen.

Allergie

Door een nog onverklaarbare oorzaak brengt de shiitake verlichting bij verschillende allergieën. Het is waarschijnlijk het gevolg van een toename van het afweermechanisme van de mens.


 

Bereiding en Recepten